facebook Jolly Fox  instagram Jolly Fox
 (063) 434-00-46   viber (093) 694-37-05   telegram (093) 694-37-05    admin@jollyfox.ua

144784 01Прованські вина, як випливає з назви, виготовляють в регіоні Прованс на півдні Франції. Виноробство тут зародилося в VI ст. до н.е., коли греки заснували місто Массалія (сьогоднішній Марсель). Протягом останніх двох тисяч років місцеве виноробство піддавалося впливу греків, римлян, галлів, каталонців і жителів регіону Савойя. При цьому кожна з груп привносила щось своє. Завдяки такій багатій історії, в регіоні представлені як римські й грецькі, так і традиційно французькі, іспанські та італійські сорти винограду.

Вина Провансу бувають дуже різними, але за межами регіону найбільше відомі рожеві варіації (Rosé), на частку яких припадає понад половина загального виробітку. Ще близько третини займають червоні бренди - вони відрізняються повним тілом і терпким смаком з нотками прянощів. Частка білого вина незначна, його виробництво концентрується головним чином навколо міста Кассіс.

Географічне розташування.

Західним кордоном Провансу проходить річка Рона, на сході регіон обмежений Блакитним берегом. Це порівняно невеликий район, 240 км в довжину і 160 км в ширину. Тут сформувався ідеальний для виробництва вина клімат:

сонячний, з невеликою кількістю опадів, теплими днями та прохолодними вечорами, без різких перепадів температур. Завдяки вітрам-містралям тут ніколи не буває занадто волого, тому лози рідко піддаються впливу гнилі й шкідників.

Виноградники розташовані як на горбистих ділянках, так і в долинах, ґрунти варіюються від вапнякових на заході до сланцевих і вулканічних на сході.

Все це впливає на смак вина, також додаткові нотки в букет додає безліч ароматних трав: лаванда, розмарин, чебрець, ялівець, що зростають тут.

Сорти прованського винограду31nNYa0uvAL

Білий:

  • Ролле, або Верментіно (Rolle aka Vermentino);
  • Уні Блан, або Треб'яно (Ugni Blanc aka Trebbiano);
  • Бурбулен (Bourboulenc);
  • Кларетт (Clairette);
  • Марсан (Marsanne);
  • Рузан (Roussanne);
  • Гренаш Блан (Grenache Blanc).

Також тут зустрічаються поширені в Бордо Семільон та Совіньон Блан. Автохтонні(місцеві, регіональні) сорти, такі як Pascal, Terret Blanc, Spagnol (aka Mayorquin) і Pignerol вирощують рідше і, можливо, скоро вони зовсім зникнуть.

Червоний:

  • Гренаш Нуар (Grenache Noir);
  • Сіра (Syrah);
  • Мурведр (Mourvedre);
  • Каріньян (Carignan);
  • Цинсот (Cinsault);
  • Кунуаз (Counoise);
  • Таннат (Tannat);
  • Каберне Совіньон (Cabernet Sauvignon).

Унікальні автохтонні сорти: Tibouren, Braquet, Calitour, Folle Noir та Barbaroux.

Коротка історія виноробства

VI столітті до н.е. Прованс був торговим регіоном, тут вироблялося і власне вино, і привозилися закордонні зразки. Історичні свідчення стверджують, що в ті часи тут домінувало червоне вино, але воно не було «червоним» в сучасному розумінні цього терміна - мезга майже не витримувалась, тобто контакт зі шкіркою був мінімальним, завдяки чому напій виходив дуже блідим - рожевим.

До II століття н.е. коли регіон зайняли римляни, місцеві рожеві вина були вже добре відомі далеко за межами Провансу. Передові для того часу римські технології та транспортні шляхи тільки сприяли їх подальшому поширенню.

Згодом регіон переходив з рук в руки, по черзі опиняючись то під пануванням Бургундського королівства, то під правлінням Барселони. Величезний вплив на місцеве виноробство мали й католицькі монастирі, що розбили виноградники, багато з яких збереглося донині.

Незважаючи на те, що Прованс вважається одним з найбільш недооцінених винних регіонів Франції, його Rose як і раніше відоме і затребуване в усьому світі.

Джерело:https://alcofan.com/